Dags att söka våra researchresidence: sista ansökningsdag 15 december

SCENKONST GERLESBORG kan tack vare ett kulturstrategiskt utvecklingsstöd från VGR under åren 2020-22 erbjuda researchresidence till yrkesverksamma scenkonstnärer. De kallas researchresidence därför att vi erbjuder handledning eller samtal samt återträffar som ger möjligheter till uppföljning och fördjupning. 

Gerlesborg, där vår scenstudio ligger, erbjuder koncentration och fantastiska naturupplevelser genom fina och ändamålsenliga lokaler i en miljö som inspirerat konstnärer sedan 1940-talet. Se lokaler och omgivning på scenstudiongerlesborg.se 

Deltagarna får också tillfälle att träffa lokalbefolkningen – ofta med egna konstnärliga uttryck i bagaget – som gärna ger respons. Mötena kan innehålla en presentation av residensdeltagarna och deras tankar om scenkonst eller prov ur scenkonstverk eller utdrag ur det aktuella arbetet. Allt med efterföljande samtal.  Publikmötet är tänkt att gagna både residensdeltagare och lokalbefolkning i form av inspiration och nya tankar. 

Handledare är Michael Norlind  

Michael Norlind har sina rötter i den fysiska teatern (larssons teaterakademi/larssons teater/Sotenäs teaterateljé). Han har varit yrkesverksam inom scenkonsten sedan 1990, under åren vid Teaterhögskolan i Luleå (1998-2015) utkristalliserades mycket av hans pedagogiska tillvägagångssätt och perspektiv. Vidare är M. en av dem som driver Scenkonst Gerlesborg och Scenstudion Gerlesborg samt innehar en lektorstjänst vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

Samtalspartners är Eva Dal Norlind och Gunilla Rahm

Eva Dal Norlind – Scenkonstnär, konst- och teaterpedagog med stort intresse för människors skaparkraft, delaktighet och hållbara leverne. Utbildad på larssons teaterakademi i Göteborg.

Hon sitter i ledningen för Scenkonst Gerlesborg och Scenstudion Gerlesborg.

Sedan 2018 driver Eva och Michael en ettårig kurs i scenkonst under Grebbestads Folkhögskola.

Gunilla Rahm har följt Evas och Michaels arbete sedan 90-talet då hon arbetade som producent på ’larssons teater’ och administratör på ’larssons teaterakademi’ i Göteborg. Hon driver nu Scenkonst Gerlesborg tillsammans med Eva och Michael.

I residenset ingår följande:

Arbetslokal

Tillgång till kök och dusch

Enkel övernattning

Handledning eller samtal

Ett publikt tillfälle

Möjlighet till återträff  - en helgs uppföljning och fördjupning.


Researchresidence att söka 2021:

21-25 feb, eget arbete med möjlighet till samtal* och publikt möte

27 jun-1 jul, eget arbete under handledning** och publikt möte. 

4 - 8 jul, eget arbete under handledning** och publikt möte.         

1 - 5 aug, eget arbete under handledning** och publikt möte. 

8 -12 aug, eget arbete med möjlighet till samtal* och publikt möte

3 - 7 nov, eget arbete med möjlighet till samtal* och möte med den ettåriga scenkonstkursen


*Samtalets bakgrund och innehåll

Då vi under åren märkt att en del grupper har en klar uppfattning om vad man vill göra men ändå vill upparbeta en relation till oss och den tradition vi befinner oss i så erbjuder vi sedan 2020 också residens med ’samtal’. Det innebär att vi ordnar samtalstillfällen - efter behov - där vi tar upp frågeställningar som uppkommer under arbetet. Syftet är att utbyta tankar och idéer och om förtroende uppstår kan samtalet fortsätta även efter residensets slut.


**Handledningens bakgrund och innehåll

Vi på Scenkonst Gerlesborg fick höra att vi fyller en inkubatorfunktion för scenkonstnärer och för scenkonsten som sådan. Detta var naturligtvis en komplimang, men då den var uppriktigt menad tog vi begreppet och dess innebörd under betänkande. Det vore ju fantastiskt om det kunde vara så och minst lika fantastiskt om det faktiskt har varit så för någon av dem som haft det vi kallar för ’Researchresidence’ hos oss. Vi vill ta denna utmaning än mer på allvar och har utarbetat en uttalad grundstruktur för residenset. Under de senaste fjorton åren har vi följt en modell där vi tillsammans med den/de sökande samtalat oss fram till ett arbetsupplägg för veckan. Samtalet kommer säkerligen fortsätta men här nedan ser du den struktur och det upplägg vi kommer att ge oss som utgångspunkt. Det är ju ett residens och inte en ren workshop eller veckokurs vi vill erbjuda men erfarenheten har visat att vi för tydlighetens skull kan dra det hela något närmare en workshop/en veckokurs som utgår från den idé och det behov som den sökande presenterar i sin ansökan och kommer hit med. Vårt syfte och vår intention med residensen är att som inkubator möta upp aktörer; scenkonstutövare, som kommer för att få inspiration, feedback och handledning. 


Tillvägagångssätt:

Efter bejakande svar på ansökan där scenkonstnären presenterat sin idé sätter sig handledaren in i denna idé. Därefter följer ett 

ett resonemang mellan scenkonstnären och handledaren i syfte att identifiera vilka behov det finns på vägen mot förverkligande av den presenterade idén. Slutligen coachar handledaren scenkonstnären till formulering av en handlingsplan. 


Residens veckan; fem dagar. 

  1. Varje dag leder handledaren ett pass från nio till ca tio. 

  2. Vill scenkonstnären värma upp på egen hand så görs detta så att det är klart senast fem i nio. 

  3. Efter det ledda passet tas beslut om dagens arbete. 

  4. Praktisk presenterande redögörelse av detta kl. halv fyra. Klockan halv fem skiljs de åter med en formulerad riktning för det fortsatta arbetet. 

  5. Dag fyra genomförs en publik presentation. 

  6. Dag fem genomgång, analys samt formulering för det fortsatta arbetet med ett tydligt första steg.


Återträffar: En möjlighet att återvända hit en långhelg, få tillgång till studio med tillhörande allrum och kök, den lilla lägenheten med två bäddar samt sovhuset med fyra bäddar? Ni arbetar från fredag kl 15 och avslutar med en visning på söndag - antingen kl 15 om ni behöver åka hem eller  kl 19 om ni har möjlighet att sova över till måndagen.

Då kan vi tala om hur ni har gått vidare och om några nya frågor har uppstått sedan sist. Visningen behöver inte vara något märkvärdigt utan mer som en utgångspunkt för de frågor ni nu ”brottas” med och vill ta upp. Datum för återträff bestäms i samråd.


Ansökan som ska vara inlämnad senast den 15 december 2021 bör innehålla uppgifter om vilka som ska ingå i residenset, kontaktperson, vilka konstnärliga uttryck ni använder er av, vad ni vill undersöka/arbeta med och vilket av ovanstående residens ni är intresserade av. Ange gärna flera och i vilken prioriteringsordning ni önskar dem.


Ansökan skickas till: gunilla.rahm@scenkonstgerlesborg.se

SCENKONST

GERLESBORG


Föregående
Föregående

Nyfiken på…

Nästa
Nästa

Vardagens anatomi